Appeltaart

Ouderwetse Appeltaart Met Amandelspijs 🍏🥧

Smeuïg, stevig en lekker gevuld. Met een krokante rand, sappige vulling en een shiny afwerking. Perfect met slagroom of een bol vanille-ijs.

Ingrediënten

Deeg:

  • 200 g roomboter (zacht)
  • 100 g witte basterdsuiker
  • ½ ei (licht losgeklopt)
  • 1 tl geraspte citroenschil
  • Snufje zout
  • 6 g bakpoeder
  • 300 g bloem
  • 150 g amandelspijs (losroeren met een paar druppels water)

Vulling:

  • 1200 g Jonagold appels
  • 80 g kristalsuiker
  • 1 el kaneel
  • 80 g krenten
  • 80 g rozijnen
  • 2 el abrikozenjam
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 el maïzena

Afwerking:

  • Extra abrikozenjam (voor de glans)
  • Bloem om te bestuiven
  • Boter om in te vetten
  • Verse slagroom (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Deeg maken
    Meng boter, suiker, citroenrasp, zout en het halve eitje. Voeg bakpoeder en bloem toe en kneed tot een soepel deeg. Laat 1 uur rusten in de koelkast.
  2. Vulling voorbereiden
    Schil en snijd de appels. Meng met suiker, kaneel, krenten, rozijnen, jam, vanillesuiker en maïzena. Bak 10 minuten in een pan, laat afkoelen.
  3. Taart opbouwen
    Vet een springvorm in (24 cm). Rol ⅔ van het deeg uit, bekleed bodem en rand. Leg de uitgerolde amandelspijs op de bodem. Voeg de appelvulling toe. Maak reepjes van de rest van het deeg en leg kruislings over de taart.
  4. Bakken & afwerken
    Bak 50 minuten op 160°C tot goudbruin. Verwarm wat abrikozenjam en bestrijk de bovenkant. Laat afkoelen voor het aansnijden.

Serveren

  • Heerlijk met slagroom of een bolletje ijs.
  • Perfect als dessert of bij de koffie.

Tips

  • Geen amandelspijs in huis? Meng 100 g amandelmeel + 100 g poedersuiker + 1 eiwit.
  • Voeg gehakte walnoten of amandelen toe voor meer bite.
  • In de koelkast 2–3 dagen houdbaar – zelfs lekkerder de volgende dag.