Boterkoek
Boterkoek 🧈🍪
Zacht, smeuïg en met die kenmerkende rijke botersmaak. 4 ingrediënten, 1 bak en een beetje geduld – meer heb je niet nodig voor deze gouden klassieker.
Ingrediënten (voor een ovenschaal van 24 cm)
- 250 g bloem
- 250 g witte basterdsuiker
- 250 g ongezouten roomboter (koud, in blokjes)
- Snufje zout
Bereidingswijze
-
Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 160°C (boven- en onderwarmte). Vet een ovenschaal of bakvorm licht in met boter of gebruik bakpapier. -
Deeg maken
Zeef de bloem en basterdsuiker in een grote kom. Voeg het zout toe. Voeg de blokjes koude boter toe en kneed snel tot een stevig, glad deeg. -
Vorm & bakken
Druk het deeg stevig en gelijkmatig in de vorm. Maak eventueel een ruitpatroon bovenop met een vork. Bak 35 minuten tot goudbruin. -
Afkoelen & aansnijden
Laat volledig afkoelen in de vorm. Pas dan krijgt de koek de juiste structuur om netjes te snijden.
Tips
- Bestrijk met losgeklopt eigeel voor een glanzend resultaat.
- Voeg wat citroenrasp, vanille of amandelaroma toe voor extra smaak.
- Serveer op kamertemperatuur voor zachte textuur – of koud voor stevige plakjes.