Boterkoek

Boterkoek 🧈🍪

Zacht, smeuïg en met die kenmerkende rijke botersmaak. 4 ingrediënten, 1 bak en een beetje geduld – meer heb je niet nodig voor deze gouden klassieker.

Ingrediënten (voor een ovenschaal van 24 cm)

  • 250 g bloem
  • 250 g witte basterdsuiker
  • 250 g ongezouten roomboter (koud, in blokjes)
  • Snufje zout

Bereidingswijze

  1. Voorbereiden
    Verwarm de oven voor op 160°C (boven- en onderwarmte). Vet een ovenschaal of bakvorm licht in met boter of gebruik bakpapier.
  2. Deeg maken
    Zeef de bloem en basterdsuiker in een grote kom. Voeg het zout toe. Voeg de blokjes koude boter toe en kneed snel tot een stevig, glad deeg.
  3. Vorm & bakken
    Druk het deeg stevig en gelijkmatig in de vorm. Maak eventueel een ruitpatroon bovenop met een vork. Bak 35 minuten tot goudbruin.
  4. Afkoelen & aansnijden
    Laat volledig afkoelen in de vorm. Pas dan krijgt de koek de juiste structuur om netjes te snijden.

Tips

  • Bestrijk met losgeklopt eigeel voor een glanzend resultaat.
  • Voeg wat citroenrasp, vanille of amandelaroma toe voor extra smaak.
  • Serveer op kamertemperatuur voor zachte textuur – of koud voor stevige plakjes.