Cheese Garlic Bread

Cheese Garlic Bread 🧄🧀🍞

Fluffy brooddeeg met zachte knoflookolie, gesmolten kaas in de rand en mozzarella bovenop. Perfect als side of gewoon om op te eten als hoofdgerecht. Comfort in elke hap.

Ingrediënten (voor 1 bakplaat / 4–6 stukken)

Voor het deeg:
- 260 ml lauwwarme melk
- 7 g droge gist (1 zakje)
- 400 g bloem
- 20 g olijfolie
- 10 g suiker
- 8 g zout
- 1 eiwit

Voor de topping & vulling:
- 1 bol knoflook
- Olijfolie
- Zeezout & zwarte peper
- Jonge kaas (voor in de randen, in reepjes of blokjes)
- Mozzarella (geraspt, voor bovenop)
- 1 el oregano

Bereidingswijze

1. Gist activeren
Verwarm de melk tot lauwwarm (niet heet). Voeg de gist toe, roer en laat 10 minuten staan tot het begint te schuimen.

2. Deeg maken
Doe bloem, suiker, zout, eiwit en olijfolie in een kom. Roer kort door.
Maak een kuiltje in het midden en voeg het gist-melkmengsel toe. Mix tot een samenhangend deeg.
Laat 15 minuten rusten met folie erover.
Kneed daarna verder tot een glad deeg (10 min met de hand of 5 min met een mixer).
Bestuif werkblad met bloem, maak een deegbal, leg in een ingevette kom met een beetje bloem en laat 1 uur rijzen op een warme plek.

3. Knoflook roosteren
Snijd het topje van de knoflookbol eraf. Zet in een klein ovenbakje.
Besprenkel met olijfolie, zeezout en peper. Dek af met folie en rooster 40 minuten op 200°C tot zacht en goudbruin.

4. Opbouwen & tweede rijs
Vet je ovenschaal of bakplaat licht in.
Druk het deeg voorzichtig uit in de schaal. Duw reepjes jonge kaas in de randen van het deeg en vouw de randjes dicht zodat de kaas erin zit.
Laat nog 30 minuten rijzen, afgedekt. Prik daarna met je vingers gaatjes in het deeg.

5. Topping & bakken
Knijp de geroosterde knoflook uit de bol en meng met wat olijfolie uit het bakje.
Besmeer het deeg royaal met deze knoflookolie.
Bestrooi met geraspte mozzarella en oregano.
Bak 20 minuten op 175°C tot goudbruin en bubbelend.

Serveren

Snijd in stukken en serveer warm. Perfect als side bij pasta of gewoon solo met een dipsaus 🧄🔥🫓