Chicken Adobo
Chicken Adobo 🍗🇵🇭
Een klassieker uit de Filipijnen: kip gestoofd in sojasaus, azijn en knoflook. Mals, rijk van smaak en perfect met gestoomde rijst.
Ingrediënten (voor 4–6 personen)
- 1 kg kip (bij voorkeur drumsticks en dijen)
- 1 kopje sojasaus
- 1 kopje donkere sojasaus
- 1 kopje witte azijn
- 1 kopje water
- 10 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 ui, in plakjes
- 4 laurierbladeren
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- 2 eetlepels plantaardige olie
- (Optioneel) gehakte lente-ui of koriander als garnering
Bereidingswijze
1. Marinade maken
Meng in een grote kom: sojasaus, witte azijn, knoflook, ui, laurierbladeren en peperkorrels. Voeg de kip toe en zorg dat alles goed onderstaat. Laat minimaal 30 minuten marineren (langer = meer smaak).
2. Kip aanbraden
Verhit olie in een pan. Haal de kip uit de marinade (bewaar de marinade!) en bak de stukken goudbruin aan beide kanten.
3. Stoof de kip
Voeg de marinade en het water toe aan de pan. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 30–40 minuten sudderen met de deksel half op de pan. Roer af en toe.
4. Afwerken
Proef de saus en breng op smaak met extra sojasaus, azijn of peper naar wens. Laat eventueel nog iets inkoken voor een dikkere saus.
5. Serveren
Serveer met gestoomde rijst. Garneer met lente-ui of koriander voor extra frisheid.