Gevulde Speculaas
GEVULDE SPECULAAS 🎁🍪
Kruidig, zacht vanbinnen, licht krokant vanbuiten. Rijkgevuld met amandelspijs en afgetopt met amandelen. Pure gezelligheid in plakvorm.
Ingrediënten (voor een bakvorm van ± 20x20 cm)
Voor de amandelspijs:
- 200 g gepelde amandelen
- 200 g suiker
- Rasp van ½ citroen
- 1 ei (geklutst – beetje bij beetje toevoegen)
Voor het deeg:
- 150 g lichtbruine basterdsuiker
- 140 g roomboter (op kamertemperatuur)
- 250 g bloem
- 20 g speculaaskruiden
- 5 g bakpoeder
- 20 g karnemelk
- 2 g zout
- Amandelen voor bovenop
- 1 ei (voor het bestrijken)
Bereidingswijze
1. Spijs maken
Maal de amandelen, suiker en citroenrasp fijn in een keukenmachine. Voeg beetje bij beetje het geklutste ei toe tot je een stevige, plakkerige massa hebt. Vorm tot een blok of bol, wikkel in folie en zet in de koelkast.
2. Speculaasdeeg maken
Meng de basterdsuiker, roomboter en zout in een kom tot een romig mengsel. Voeg de karnemelk toe, mix kort. Voeg bloem, speculaaskruiden en bakpoeder toe. Kneed tot een samenhangend deeg. Verpak in folie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
3. Opbouwen
Verwarm de oven voor op 175°C. Haal ⅓ van het deeg apart voor de bovenkant. Bestuif je werkblad licht met bloem. Rol het grotere deel uit en bekleed je ingevette bakvorm ermee. Verdeel de spijsvulling er gelijkmatig overheen en strijk glad. Bestrijk de spijs met een beetje gesmolten boter (voor extra smeuïgheid). Rol het overige deeg uit en leg voorzichtig bovenop de spijs. Bestrijk de bovenkant met geklutst ei en leg er hele of halve amandelen op.
4. Bakken
Bak 35–40 minuten op 175°C tot mooi goudbruin. Laat volledig afkoelen in de vorm voor je hem aansnijdt.
Tips
- Laat het gevulde speculaas een nacht trekken voor nóg meer smaak.
- Geen gepelde amandelen? Week ze even in heet water en wrijf het velletje eraf.
- Extra fancy? Gebruik een kartelroller of druk een patroon in het bovenste deeg.