Harira

Harira 🍲🍅🥩

Harira – Marokkaanse maaltijdsoep met vlees
Rijk, kruidig en vullend. Deze traditionele harira zit bomvol smaak met rund of lamsvlees, linzen, kikkererwten en verse kruiden. Perfect als stevige maaltijdsoep, vooral tijdens de koudere dagen of in de ramadan.

Ingrediënten

Basis:
- 800 g lams- of rundvlees, in blokjes
- 1 el boter
- 1 ui, gesnipperd
- 100 g kikkererwten (geweekt of uit blik)
- 80 g groene linzen
- 60 g vermicelli
- 400 g gepelde tomaten (1 blik)
- 70 g tomatenpuree
- 20 cm bleekselderij, fijngesneden
- 2 bosjes selderij, fijngehakt
- 2 bosjes peterselie, fijngehakt
- 3 bosjes koriander, fijngehakt
- 1 kaneelstokje
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kurkuma
- ½ tl zwarte peper
- 1 kippenbouillonblokje
- 2 tl zout
- 1,5 liter water

Bloemmengsel:
- 60 ml water
- 3 el bloem

Bereidingswijze

1. Fruit het vlees
Verhit de boter in een grote soeppan. Bak het vlees rondom bruin samen met de gesnipperde ui.

2. Voeg smaakmakers toe
Voeg de gemberpoeder, kurkuma, zwarte peper, zout, kaneelstokje en het bouillonblokje toe. Roer goed door.

3. Groenten & peulvruchten erbij
Doe de kikkererwten, linzen, bleekselderij, gepelde tomaten (fijngehakt), tomatenpuree, selderij, peterselie en koriander erbij. Meng alles goed.

4. Koken maar
Voeg het water toe, breng aan de kook en laat de soep 1 tot 1,5 uur zachtjes koken met de deksel op de pan, tot het vlees en de peulvruchten gaar zijn.

5. Bloemmengsel maken
Meng de bloem met 60 ml water tot een glad papje. Voeg dit al roerend toe aan de soep om het te binden. Laat nog 10 minuten meekoken.

6. Vermicelli toevoegen
Doe de vermicelli erbij en kook nog 10–15 minuten, tot deze gaar is.

Tips

  • Harira wordt vaak geserveerd met dadels, chebakia of warm Marokkaans brood.
  • Laat de soep na het koken even staan voor nog meer smaak.
  • Goed in te vriezen – dus maak gerust een extra portie.