Kaas Soep
Kaas Soep á la Marit 🧀
Een kommetje comfort in kaasvorm. Deze soep is intens romig, rijk aan smaak, en een absolute favoriet bij gure dagen of als je gewoon zin hebt in pure verwennerij. Marit’s geheime wapen? Geroosterde knoflook die je in een zachte pasta verandert en door de soep mengt. Cheesy heaven.
Ingrediënten
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 500 ml melk
- 1,5 liter water
- 2 maggiblokjes
- 2/3 kippenbouillonblokjes
- 2 tl Worcestersaus
- 1 tl gedroogde dragon
- Zout en peper naar smaak
- 100 ml droge witte wijn
- 1 hele bol knoflook
- 500 g boeren belegen kaas, geraspt
- 300 g Emmentaler, geraspt
- Parmezaanse kaas (geraspt) voor de topping
- Knoflookcroutons voor de topping
Bereidingswijze
-
Geroosterde knoflook voorbereiden
Snijd de bovenkant van een hele bol knoflook af zodat de teentjes blootliggen.
Zet de bol in een klein ovenschaaltje, giet er olie overheen zodat alles bedekt is, en rooster 30 à 40 minuten op 180°C tot de tenen zacht en goudbruin zijn.
Laat kort afkoelen en knijp de teentjes eruit of gebruik een vorkje. Prak ze fijn tot een pasta en zet apart. De olie gebruik je niet. -
Roux maken
Smelt de boter in een grote pan op middellaag vuur. Voeg de bloem toe en roer met een garde tot een gladde roux. Laat dit een paar minuten garen zonder dat het bruin wordt. -
Melk en bouillon toevoegen
Voeg langzaam de melk toe, al roerend om klontjes te voorkomen. Voeg daarna het water, de maggiblokjes en kippenbouillonblokjes toe. Blijf goed roeren. -
Smaakmakers erbij
Voeg de Worcestersaus, dragon, witte wijn, zout, peper en de knoflookpasta toe. Blijf goed doorroeren.
Let op: de soep mag niet koken – houd het vuur laag zodat het net onder het kookpunt blijft. -
Kaas erin smelten
Voeg beetje bij beetje de boeren belegen kaas en Emmentaler toe. Blijf roeren tot alles volledig is gesmolten tot een gladde, romige soep. -
Serveren
Schep de soep in kommen en garneer met Parmezaanse kaas en knoflookcroutons. Serveer warm, niet kokend.
Tips van Robin’s Kitchen 💡
- Soep te dik? Voeg een scheutje melk toe tot de juiste dikte.
- Soep te dun? Laat iets langer zachtjes inkoken (zonder koken!) of gebruik maïzena opgelost in water.
- Niet laten koken! Zo voorkom je dat de kaas gaat schiften of korrelig wordt.
- Perfect met: een stuk knapperig brood of een grilled cheese sandwich.