Nougat
Nougat De Montélimar 🍯🌰🍬
Zachte, taaie Franse nougat met honing, suikersiroop, noten en gedroogd fruit. Perfect als luxe snack of cadeau in mooie stukken gesneden.
Ingrediënten (voor 1 bakvorm / ± 20 blokjes)
- 250 g honing
- 250 g suiker
- 60 ml water
- 2 grote eiwitten
- 300 g gemengde noten (bijv. pistachenoten, amandelen, hazelnoten – licht geroosterd, ongezouten)
- 100 g gedroogd fruit (bijv. abrikoos in blokjes, gekonfijte sinaasappelschil)
- Poedersuiker (om te bestuiven)
Benodigdheden
- Kookthermometer (essentieel)
- Mixer of standmixer met garde
- Bakpapier
- Rechthoekige bakvorm (± 20x20 cm)
Bereidingswijze
1. Bakvorm voorbereiden
Bekleed een bakvorm met bakpapier. Bestuif royaal met poedersuiker.
2. Honing verhitten
Verwarm de honing op laag vuur tot 130°C. Houd warm zodra het punt is bereikt.
3. Suikersiroop maken
Breng suiker en water aan de kook in een tweede pan. Laat koken tot 145°C, zonder te roeren zodra het kookt.
4. Eiwitten kloppen
Klop de eiwitten stijf in een schone, droge kom tot stijve pieken.
5. Suikersiroop toevoegen
Giet de hete siroop langzaam bij de eiwitten terwijl je blijft mixen op hoge snelheid. Klop tot het mengsel dik en glanzend is.
6. Honing toevoegen
Giet nu de warme honing erbij, blijf kloppen tot alles goed gemengd is. Het moet stevig maar smeerbaar zijn (een balletje tussen je vingers mag niet meer plakken).
7. Noten & fruit erdoor
Voeg de warme (licht geroosterde) noten en het fijngehakte gedroogde fruit toe. Roer met een spatel of houten lepel stevig door.
8. In vorm gieten
Stort het mengsel in de voorbereide bakvorm. Maak de bovenkant glad met een ingevette spatel of natte handen.
9. Uitharden
Laat op kamertemperatuur volledig afkoelen en uitharden. Dit duurt enkele uren tot een hele nacht.
10. Snijden & afwerken
Til uit de vorm, snijd in blokjes met een scherp mes (licht invetten helpt). Bestuif de stukken met poedersuiker tegen plakken.
11. Bewaren
Bewaar in een luchtdichte doos op een droge, koele plek. Niet in de koelkast.
Tips
- Gebruik ongezouten, licht geroosterde noten voor de beste bite.
- Hoe luchtiger je eiwitten en sneller je werkt, hoe zachter en gladder de nougat.
- Extra fancy? Voeg een snufje vanille of citroenzest toe aan je eiwitmengsel.