Oliebollen

Oliebollen Met Rozijnen 🎉

Luchtige bollen met rozijnen, vanille en citroen. Perfect voor oud & nieuw, maar stiekem het hele jaar door lekker.

Ingrediënten (voor ± 20 stuks)

  • 500 g bloem (gezeefd)
  • 500 ml lauwwarme melk
  • 2 zakjes instant gist (14 g totaal)
  • 4 zakjes vanillesuiker (32 g)
  • 1 ei
  • Snufje zout
  • Rasp van ½ citroen
  • Snufje kaneel
  • 100 g krenten of rozijnen (gewassen en kort geweekt)
  • Zonnebloemolie om in te frituren

Bereidingswijze

1. Gist activeren
Verwarm de melk tot lauwwarm (niet heet!). Roer de gist erdoor en laat 5 minuten staan.

2. Droge mix maken
Zeef de bloem in een ruime kom. Voeg vanillesuiker, zout en kaneel toe. Meng met een garde.

3. Natte ingrediënten toevoegen
Voeg het gistmengsel toe aan de droge ingrediënten. Roer goed met een garde tot je een klontvrij beslag hebt. Voeg dan het ei, de citroenrasp en de rozijnen toe. Meng alles rustig door. Geen mixer gebruiken – dan blijven je gluten lekker luchtig.

4. Laten rijzen
Dek af met een vochtige theedoek. Laat 1 uur rijzen op een warme plek tot het beslag verdubbeld is.

Bakken

Verhit zonnebloemolie in een pan tot 180°C.
Gebruik een ijslepel of natte eetlepel om bolletjes te maken.
Laat voorzichtig in de olie zakken.
Bak 4–5 minuten, draai halverwege om. Ze moeten mooi goudbruin zijn.
Laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi eventueel met poedersuiker.

Tips

  • Rozijnen geweekt? Dep ze goed droog voor je ze toevoegt.
  • Geen citroenrasp? Sinaasappel werkt ook lekker fris.
  • Vers het allerlekkerst – maar je kunt ze ook invriezen en opnieuw opwarmen in de oven (5 min op 180°C).