Patatje Stoofvlees

Stoofvlees Met Zelfgemaakte Friet 🍟

Zacht gegaard rundvlees in een rijke biersaus, met krokante friet erbij. Perfect voor een rustige dag waarop je de tijd neemt voor goed eten.

Ingrediënten (voor 4-6 personen):

Voor het stoofvlees:
- 1,5 kg runder riblappen
- Zout & peper
- Bloem om te bestrooien
- 250 g ongezouten roomboter
- 2 uien
- ½ winterpeen
- 1 middelgrote aardappel
- 4 cm verse gember
- 2 teentjes knoflook
- 1 tomaat
- 1 flesje donker bier
- 4 blaadjes laurier
- 8 kruidnagels
- 5 takjes tijm
- 1 el bruine suiker
- 1 el fijne mosterd
- 2-3 bouillonblokjes
- 1 el maïzena

Voor de friet:
- 1 kg vastkokende aardappels
- Snufje zout
- Olie om in te frituren

Bereiding:

1. Voorbereiden:
Snijd de riblappen in stukjes. Laat op kamertemperatuur komen. Bestrooi met zout, peper en wat bloem. Hussel goed.

2. Groenten snijden:
Snipper de uien en halve winterpeen. Rasp de aardappel en gember. Hak knoflook fijn.

3. Aanfruiten:
Verhit olie in een grote pan. Fruit de ui en winterpeen op middelhoog vuur tot het zacht is.

4. Vlees dichtschroeien:
Smelt de roomboter in een andere pan en laat licht klaren. Voeg het vlees toe en bak op hoog vuur rondom bruin.

5. Samenvoegen:
Voeg het vlees toe aan de pan met ui en wortel. Kook het bier kort in een aparte pan, giet erbij.

6. Smaakmakers toevoegen:
Doe de geraspte aardappel, gember, knoflook, tomaat, bruine suiker, gembersiroop, mosterd, bouillonblokjes, tijm, laurier en kruidnagel in de pan. Roer goed door.

7. Stoven:
Zet het vuur laag, deksel schuin op de pan. Laat 3 à 4 uur zachtjes stoven. Roer af en toe.
Meng de maïzena met wat koud water en voeg toe om de saus te binden als het nodig is.

8. Friet maken:
Schil, was en snijd de aardappels in friet. Laat 30 minuten weken in koud water. Dep goed droog.
Frituur eerst op 140°C tot ze licht kleuren. Laat afkoelen.
Frituur daarna op 190°C goudbruin en krokant. Bestrooi met zout.

Serveren:

Schep het stoofvlees met wat saus over of naast de friet. Lekker met mayo, mosterd of gewoon zoals het is.