Portokalopita
Portokalopita – Griekse Sinaasappelcake 🍊🇬🇷
Sinaasappelcake op een heel andere manier: met gekaramelliseerde siroop, knapperig filodeeg en een zachte, almost custard-achtige textuur. Serveer koud met ijs en sinaasappelrasp. Luxe snack vibes!
Ingrediënten
Voor de siroop:
- 700 g kristalsuiker
- 500 g water
- 300 g vers sinaasappelsap
Voor de taart:
- 450 g filodeeg
- 2 sinaasappels
- Zest (rasp) van 3 sinaasappels
- 250 g kristalsuiker
- 250 g neutrale olie (bijv. zonnebloemolie)
- 250 g volle melk
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 2 vanillepeulen of 2 tl vanille-extract
- 3 eieren
Serveren met:
- Vanille-ijs
- Geraspte sinaasappelschil
- (Optioneel) sinaasappeljam of spoon sweet
Bereidingswijze
1. Filodeeg voorbereiden
Haal het filodeeg uit de verpakking en kreuk het luchtig op als een accordeon. Verdeel het in een ovenschaal en laat 1 uur drogen in de oven op 100°C tot het krokant is.
2. Siroop maken (vooraf)
Doe suiker, water en sinaasappelsap in een pan. Breng aan de kook tot het bubbelt en iets dikker wordt (± 8 min). Laat volledig afkoelen.
3. Sinaasappels koken
Kook de hele sinaasappels (ongeschild) 1 uur in water tot zacht. Laat afkoelen, verwijder pitten en blend het vruchtvlees en de schil samen met de suiker tot een gladde puree.
4. Beslag maken
Voeg aan de sinaasappelpuree de eieren, melk, olie, bakpoeder, baking soda, vanille en rasp toe. Meng goed. Knijp het droge filodeeg fijn tot vlokken en roer beetje bij beetje door het beslag.
5. Bakken
Vet een ovenschaal in en bestuif met bloem. Giet het beslag erin en strijk glad. Bak 40–50 minuten op 160°C tot stevig en goudbruin.
6. Afmaken
Haal de taart uit de oven en giet direct de koude siroop over de hete taart. Laat volledig afkoelen (liefst een nachtje in de koelkast).
Serveren
Snijd in blokjes of punten. Serveer koud met vanille-ijs, sinaasappelrasp en eventueel sinaasappeljam.
Tips
- Voor extra citrus kick: voeg 1 el oranjebloesemwater toe aan de siroop.
- Geen hele sinaasappels? Gebruik alleen rasp en sap, maar dan mis je de marmelade vibe.
- Bewaren: luchtdicht in de koelkast tot 5 dagen – wordt alleen maar lekkerder.