Spekkoek
INDONESISCHE SPEKKOEK 🇮🇩🍰
Laagje voor laagje gebakken, met warme specerijen en een zachte textuur. Geen haast, wel heel veel smaak. Een echte showstopper bij de koffie.
Ingrediënten (voor 16 plakjes – springvorm Ø 20 cm)
- 350 g ongezouten roomboter
- 250 g poedersuiker
- 9 middelgrote eieren (gescheiden)
- 175 g bloem
- 2 el koffiemelk
- 2 zakjes vanillesuiker (16 g totaal)
- 1 tl zout
Voor de donkere laag:
- 3 tl kaneel
- 3 tl kardemom
- 3 tl gemalen kruidnagel
- 3 tl nootmuskaat
Bereidingswijze
1. Voorbereiding
Verwarm je oven voor op 220°C bovenwarmte. Vet een springvorm van 20 cm goed in (ook de randen). Smelt de boter en laat licht afkoelen.
2. Suiker & ei scheiden
Zeef de poedersuiker en splits de eieren zorgvuldig. Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom. Klop de eidooiers luchtig. Meng de afgekoelde boter en poedersuiker in delen door de dooiers.
3. Beslag maken
Voeg aan het dooiermengsel de vanillesuiker, zout, bloem en koffiemelk toe. Meng dit goed en spatel daarna het stijfgeklopte eiwit er voorzichtig doorheen. Je beslag moet luchtig blijven. Weeg het beslag (ong. 1140 g) en verdeel in twee gelijke delen (± 570 g elk).
4. Donkere laag kruiden
Voeg aan één deel de kaneel, kardemom, kruidnagel en nootmuskaat toe. Meng goed door tot egaal gekleurd.
5. Laagjes bakken
Schep een dunne laag van het lichte beslag in de springvorm. Strijk glad en bak 5–6 minuten tot goudbruin onder de grill/bovenwarmte. Druk de laag licht aan met de bolle kant van een lepel. Verdeel daarna een dunne laag van het donkere beslag, bak weer 5–6 minuten. Herhaal dit laag voor laag, afwisselend licht/donker, tot het beslag op is. De laatste laag is licht beslag – die bak je ook goudbruin.
6. Afwerken
Laat de spekkoek volledig afkoelen in de vorm. Snijd langs de randen los met een scherp mes. Serveer in dunne plakjes – elke hap is een smaaklaag.
Tips
- Gebruik een vlamverdeler of goede grillstand voor gelijkmatig bakken.
- Beslag over? Maak miniversies in kleine ovenschaaltjes.
- Luchtig houden = niet mixen na toevoegen eiwit, altijd spatelen.