Surinaamse Bami
Surinaamse Bami 🍜
Een kruidige klassieker met kip, bami en de kenmerkende Surinaamse smaken. Serveer met zuurgoed voor de perfecte balans.
Ingrediënten
- 800 g kippendijen, in stukjes
- 2 el zoete ketjap
- 2 el black soya
- 1 tl 5 spice poeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl aji-no-moto poeder (MSG)
- ½ tl kentjoer poeder
- ½ tl loas poeder
- 1 tl gemberpoeder
- 1 el lichtbruine basterdsuiker
- 1 heel Maggi-blokje
- 1 rode ui, fijngesnipperd (voor aanfruiten)
- 1 (of een halve, of geen) Madame Jeanette, fijngehakt
- 500 g spaghetti
- 1 el zout
- 3 el zonnebloemolie
- 1 bosje selderij, fijngesneden
Bereidingswijze
-
Marineren
Snijd de kippendijen fijn. Meng ze met zoete ketjap, black soya, 5 spice, uienpoeder, knoflookpoeder, aji-no-moto, kentjoer, loas, gemberpoeder, basterdsuiker en het Maggi-blokje. Goed mengen en minimaal 1 uur laten marineren. -
Kip bakken
Fruit de rode ui samen met de Madame Jeanette. Voeg de kip toe en bak goed bruin. Laat daarna zachtjes garen tot mals. -
Spaghetti koken
Breng een pan water aan de kook met 1 el zout en 3 el zonnebloemolie. Kook de spaghetti 8 minuten tot gaar. Giet af. -
Mengen
Voeg de spaghetti bij de kip en roer alles goed door elkaar. Meng er de fijngesneden selderij doorheen. -
Serveren
Serveer direct met zuurgoed erbij.
Zuurgoed
- ½ komkommer, in halve schijfjes
- ½ ui, in ringen
- Helft kokend water, helft azijn
- 5 pimentkorrels
- 1 el suiker
- 1 tl zout
- 1 tl peper
Alles goed mengen en minimaal 4 uur in de koelkast laten staan.
Tips
- Marineer de kip gerust langer voor meer smaak.
- Pas de hoeveelheid Madame Jeanette aan naar je eigen pit-level.