Surinaamse Bami

Surinaamse Bami 🍜

Een kruidige klassieker met kip, bami en de kenmerkende Surinaamse smaken. Serveer met zuurgoed voor de perfecte balans.

Ingrediënten

  • 800 g kippendijen, in stukjes
  • 2 el zoete ketjap
  • 2 el black soya
  • 1 tl 5 spice poeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl aji-no-moto poeder (MSG)
  • ½ tl kentjoer poeder
  • ½ tl loas poeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 el lichtbruine basterdsuiker
  • 1 heel Maggi-blokje
  • 1 rode ui, fijngesnipperd (voor aanfruiten)
  • 1 (of een halve, of geen) Madame Jeanette, fijngehakt
  • 500 g spaghetti
  • 1 el zout
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 bosje selderij, fijngesneden

Bereidingswijze

  1. Marineren
    Snijd de kippendijen fijn. Meng ze met zoete ketjap, black soya, 5 spice, uienpoeder, knoflookpoeder, aji-no-moto, kentjoer, loas, gemberpoeder, basterdsuiker en het Maggi-blokje. Goed mengen en minimaal 1 uur laten marineren.
  2. Kip bakken
    Fruit de rode ui samen met de Madame Jeanette. Voeg de kip toe en bak goed bruin. Laat daarna zachtjes garen tot mals.
  3. Spaghetti koken
    Breng een pan water aan de kook met 1 el zout en 3 el zonnebloemolie. Kook de spaghetti 8 minuten tot gaar. Giet af.
  4. Mengen
    Voeg de spaghetti bij de kip en roer alles goed door elkaar. Meng er de fijngesneden selderij doorheen.
  5. Serveren
    Serveer direct met zuurgoed erbij.

Zuurgoed

  • ½ komkommer, in halve schijfjes
  • ½ ui, in ringen
  • Helft kokend water, helft azijn
  • 5 pimentkorrels
  • 1 el suiker
  • 1 tl zout
  • 1 tl peper

Alles goed mengen en minimaal 4 uur in de koelkast laten staan.

Tips

  • Marineer de kip gerust langer voor meer smaak.
  • Pas de hoeveelheid Madame Jeanette aan naar je eigen pit-level.