Turkse Pizza
Turkse Pizza 🌯🔥
Dunne, krokant gebakken deegbodems met gekruid gehakt, rijk belegd en opgerold met sla, tomaat en knoflooksaus. Zelfgemaakt, van bodem tot topping.
Ingrediënten (voor 8 stuks)
Voor het deeg:
- 400 g bloem
- 250 ml warm water (± 30°C)
- 7 g droge gist
- 1 eetlepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel olijfolie
Voor het gehaktmengsel:
- 300 g gehakt
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 tomaten
- 2–3 puntpaprika’s (of groene paprika)
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 handje peterselie
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel peper
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 eetlepel olijfolie (optioneel, voor smeuïgheid)
Voor de topping na het bakken:
- IJsbergsla
- Tomaat, in plakjes
- Komkommer, in reepjes
- Ui, in dunne ringen
- Knoflooksaus
- Sambal
Bereidingswijze
1. Deeg voorbereiden
Meng bloem, zout, suiker en olijfolie in een kom.
Los de gist op in het warme water, laat 2 minuten staan en voeg toe aan de bloem.
Meng eerst met een garde of mixer, daarna met je handen tot een soepel deeg. Laat het 1 uur afgedekt rijzen op een warme plek.
2. Gehaktmix maken
Hak tomaat, paprika, ui en knoflook grof. Doe dit samen met het gehakt, tomatenpuree, peterselie en alle kruiden in een keukenmachine. Mix tot een fijn, smeuïg mengsel. Zet koud weg tot gebruik.
3. Deeg verwerken
Bestuif je werkblad met bloem. Kneed het deeg kort na, verdeel in 8 gelijke stukken. Vouw de zijkanten naar binnen en rol tot bolletjes. Rol elk bolletje uit tot een dunne ronde lap, ter grootte van je pan.
4. Pizza bakken
Smeer het gehaktmengsel dun uit over elke lap. Bak in een hete droge pan op middelhoog vuur met deksel, 5–10 minuten tot de onderkant mooi gekleurd is en het gehakt gaar is. Niet omdraaien. Stapel de pizza’s en dek af met een doek zodat ze zacht blijven.
5. Opbouwen & serveren
Beleg de Turkse pizza met sla, tomaat, komkommer, ui, knoflooksaus en sambal. Rol op en serveer warm.