Worteltaart
CARROT CAKE 🥕🍰✨
Zacht, smeuïg, kruidig en fris — deze worteltaart is alles wat je zoekt in één hap. En die topping? Die maakt ‘m af.
Ingrediënten (voor 1 taart – springvorm 24 cm)
Voor de cake:
- 6 eieren
- 300 ml zonnebloemolie
- 300 g lichtbruine basterdsuiker
- 350 g zelfrijzend bakmeel
- 3 tl bakpoeder
- 400 g wortel (geraspt)
- 2 tl speculaaskruiden
- Rasp van ½ sinaasappel
- 100 g walnoten (grof gehakt)
- 50 g rozijnen (gewassen)
Voor het glazuur:
- 200 g roomkaas (mascarpone of MonChou)
- 50 g roomboter (zacht)
- 60 g poedersuiker
- Sap van ½ citroen
Bereidingswijze
1. Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte).
Vet een springvorm van 24 cm in met boter en bestuif met bloem.
2. Beslag maken
Klop eieren, olie en suiker samen luchtig met een mixer.
Meng in een andere kom het zelfrijzend bakmeel met bakpoeder en speculaaskruiden.
Voeg het droge mengsel toe aan het natte en mix tot een egaal beslag.
Roer daarna de sinaasappelrasp, walnoten, rozijnen en geraspte wortel erdoor. Niet te wild, gewoon met liefde.
3. Bakken
Giet het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
Bak de cake ± 60 minuten in het midden van de oven.
Prik met een satéprikker – komt-ie er schoon uit? Dan is hij gaar.
Laat volledig afkoelen voordat je gaat glazuren.
Topping maken (a.k.a. 'die popping')
Klop boter, roomkaas, poedersuiker en citroensap tot een gladde, romige topping.
Smeer dit over de afgekoelde taart. Werk eventueel af met wat extra walnoten, sinaasappelrasp of kaneel.
Serveren & bewaren
- Laat 'm even opstijven in de koelkast voor strak snijden.
- Bewaar in de koelkast, goed afgedekt. Blijft 3–4 dagen heerlijk.