Franse Uiensoep
FRANSE UIENSOEP 🧅
Diep, rijk, zoet én hartig: Franse uiensoep is comfortfood op z’n best. Met slechts een paar simpele ingrediënten en wat geduld tover je uien om tot pure magie. Perfect voor koude dagen of als indrukwekkend voorgerecht. De gesmolten kaas bovenop het knapperige broodje maakt het helemaal af. 🔥
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 5–6 grote uien
- 1 el boter
- 1 el olijfolie
- 1 tl zout
- 1 tl suiker
- 50 ml bourbon (of cognac)
- 100 ml droge witte wijn
- 1 liter runderbouillon
- 1 bosje tijm (samengebonden met keukentouw)
- Zout en peper naar smaak
- Worcestershiresaus (optioneel, maar 🔑)
- 1 stokbrood (baguette), in plakjes ❤️
- Geraspte Gruyère of Emmentaler kaas
Bereidingswijze
-
Uien snijden
Snijd de uien doormidden en dan in dunne halve ringen. -
Karamelliseren
Verhit boter en olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
Voeg de uien, zout en suiker toe. Bak dit 45 tot 60 minuten, tot de uien diep goudbruin en zacht zijn.
Blijf regelmatig roeren. -
Blussen
Voeg de bourbon toe om de pan af te blussen. Laat 1 minuut meekoken en giet daarna de witte wijn erbij.
Laat dit 2–3 minuten inkoken. -
Bouillon & kruiden
Voeg de runderbouillon en het bosje tijm toe.
Laat 20 minuten zachtjes pruttelen.
Breng op smaak met peper, eventueel extra zout en een scheutje Worcestershiresaus. -
Brood voorbereiden
Snijd het stokbrood in plakjes. Rooster deze lichtbruin onder de grill of in een droge pan. -
Serveren
Verwijder het bosje tijm. Schep de soep in ovenbestendige kommen.
Leg er een broodje op, strooi er royaal kaas over en zet de kommen kort onder de grill tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
Tips van Robin’s Kitchen 💡
- Geduld loont: Neem echt de tijd voor het karamelliseren van de uien – dit maakt of breekt de smaak.
- Geen ovenbestendige kommen? Serveer de soep in gewone kommen en leg het gegratineerde brood er los bij.
- Alcoholvrij maken? Vervang de bourbon en wijn door extra bouillon en een scheutje appelazijn voor een tikje zuur.